Kinderopvangtoeslag, voorkom onverwachte terugbetaling!

Vandaag groot in de krant, enkele honderdduizenden huishoudens hebben tussen 2009 en 2012 te veel toeslag ontvangen. Het gaat in totaal om 433 miljoen euro, de belastingdienst gaat proberen dit bedrag terug te vorderen. Ongeveer 1 op de 3 ontvangers van de toeslag zal te maken krijgen met een terugvordering, met een gemiddeld bedrag van €2.500. In een extreem geval gaat het zelfs om 150.000 euro.

Deze terugbetaling is het gevolg van verkeerd ingevulde aanvragen van ouders, maar ook fraude speelt hierbij een rol.

Gastouderbureau De Klik heeft in deze periode niks te maken gehad met toeslag aanvragen en gelukkig ook niet met fraude. Ook als u de toeslag goed/nauwkeurig heeft ingevuld hoeft u zich geen zorgen te maken. Toch willen wij ouders zo goed mogelijk informeren om achteraf niet onverwacht een hoge rekening van de belastingdienst te krijgen.

Hieronder een aantal tips:

1. Wees nauwkeurig bij het aanvragen van de toeslag

Toeslag aanvragen is voor de meeste niet een dagelijkse bezigheid. Het is niet ingewikkeld, maar neem wel de tijd om het nauwkeurig aan te vragen.

2. Liever minder dan meer aanvragen

Geef bij de aanvraag van de kinderopvangtoeslag liever te veel verzamelinkomen op dan te weinig (en liever minder uren dan te veel uren). Hoe meer je verdient, hoe minder kinderopvangtoeslag je krijgt. Aan het einde van het jaar wordt het verrekend, je kunt dan beter geld krijgen dan terugbetalen. Kinderopvangtoeslag is voor het gemak te vergelijken met uw stroomgebruik. U betaalt/ontvangt maandelijks en achteraf wordt berekend wat het uiteindelijke verbruik is geweest.

3. Geef tussentijdse wijzigingen door

Geef op tijd wijzingen in je persoonlijke situatie door aan de belastingdienst, deze wijzigingen hebben invloed op de hoogte van je kinderopvangtoeslag. Bij bijvoorbeeld loonsverhoging of het verminderen van opvanguren is het verstandig om dit aan de belastingdienst door te geven.

4. Controleer LRKP

Gastouders moeten ingeschreven staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Zonder inschrijving geen toeslag, controleer het bij twijfel op www.landelijkregisterkinderopvang.nl. Alle gastouders bij Gastouderbureau De Klik staan ingeschreven in het LRKP.

Vanwege de vele fouten bij de aanvragen, besloot staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om de toeslag vanaf 2016 niet meer aan de ouders, maar rechtstreeks aan het kinderdagverblijf of gastouderbureau uit te betalen. Ouders die een toeslag aanvragen, blijven wel verantwoordelijk voor het verstrekken van de juiste gegevens.

Ouder inlog

2013 - Moddit Internet Reclamebureau